Ministerie erkent hogere Energierekening2 min. leestijd


Inhoud van dit artikel


Terug naar boven

Minister Wiebes van Economische zaken en Klimaat baalt van de onverwachte stijging, omdat hij vermoed dat het effect kan hebben op de koopkracht van consumenten. Het kabinet had namelijk een stuk duidelijker moeten zijn dat de cijfers, waarmee ze een schatting maakte voor het jaar 2019, niet vers waren en gebaseerd op de cijfers uit 2017.

Uit verder onderzoek van het CBS bleek afgelopen maand namelijk dat de energiekosten aanzienlijk stijgen in 2019, dit met ruim €330,-. Naast de minister vindt ook de bewindsman het vervelend dat de energierekening hoger gaat uitvallen dan geschat. “Want ik ben ervoor dat we gewoon koopkrachtverbetering gaan zien. Mensen hebben daar behoefte aan en dan helpt dit niet.” Of de hogere energierekening gecompenseerd wordt, hangt af van de koopkrachtcijfers die komende maand verwacht worden.

Staatssecretaris Mono Keijzer van Economische Zaken en Klimaat CDA, deed de kostenstijging van die omvang, in december uitgerekend door de vergelijkingssites, eerder af als bangmakerij. Het had nogmaals duidelijk moeten zijn dat de uitspraken waren gebaseerd op oudere prognoses dan normaal.

De cijfers waarop het ministerie zich heeft gebaseerd komen uit ‘de meest actuele’ studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dit werd bevestigt door een woordvoerder van het ministerie. De studie die hierboven wordt benoemd komt uit het najaar van 2017. Recentere prognoses van het PBL zijn er gewoonweg nog niet, zegt een woordvoerder van het planbureau. Dit komt mede doordat het bureau haar handen vol heeft aan de doorrekening van het concept-Klimaatakkoord.

Het PBL-rapport uit 2017 schetste andere verwachtingen over de ontwikkelingen op de energiemarkt. Het ministerie baseert haar berekeningen betreffende de energiekosten altijd op het meest recente PBL cijfer. Ruw gezegd gingen deze berekeningen er vanuit dat de handelsprijzen gelijk beleven en er een snelle daling zou inzetten van het energieverbruik.

En laat het nu net blijken dat deze energieprijzen flink stegen, liet het rapport van het CBS zien. De leveringskosten van elektriciteit stijgen gemiddeld met 31% en die van gas nog eens met 20%. Hiernaast hanteerde het CBS een andere definitie van ‘huishouden’. Door deze stijgingen komt de gemiddelde energierekening in 2019 uit op €2.074 euro. Meer recente cijfers van het PBL volgen in oktober dit jaar.

Bron: NRC


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.