Slimme bespaartips voor Kerstmis

De dure kerstdagen liggen alweer in het verschiet. Veel consumenten tasten diep in de buidel voor kadootjes en maaltijden. Adverteerders spelen in op de koopmanie en beginnen al vroeg hun waar aan te prijzen. Het is niet altijd even gemakkelijk om niet toe te geven aan de “december-koopdrift”. Maar meer is niet altijd beter, of leuker. Het is best mogelijk om te matigen en toch als gezin leuke dagen te beleven.


Inhoud van dit artikel


Ideetjes voor de Kerst

Voor veel kinderen draait Kerstmis voornamelijk om de kadootjes. Zeer begrijpelijk vanuit het oogpunt van het kind, maar ook jammer. Hoe vaak zijn alle kado’s namelijk niet al binnen een half uur weggegrist en opengescheurd? Niet alle ouders kunnen en willen aan alle wensen van hun kinderen voldoen. Daarom is het goed om kinderen te leren dat Kerstmis niet alleen draait om de hoeveelheid kadootjes, maar vooral om de gezelligheid. Maak bijvoorbeeld voor Kerst-avond een speurtocht in huis. Verstop hints en aanwijzingen, zodat het wat langer duurt voordat alle pakjes zijn geopend. Of speel een dobbelspel waarbij om de beurt een pakje mag worden geopend. Een andere optie is om een grabbelton te maken. Tot slot nog een tip voor een gezin met oudere kinderen: lootjes trekken. Iedereen koopt iets voor één ander persoon voor een bepaald bedrag. Een lager bedrag vereist wat meer creativiteit en levert soms verrassende en grappige uitkomsten op.

(Terug naar boven)


Verstandig inkopen doen

Begin op tijd met shoppen. Houd aanbiedingen het hele jaar door in de gaten. Speur de winkels af naar goedkope kadootjes. Er zijn veel dingen verkrijgbaar voor een euro of zelfs minder. Ook de tweedehands winkels bieden doorgaans leuk speelgoed voor een prikje. Soms zelfs nog in de verpakking! Wie toch voor de duurdere kado’s kiest raden we aan een lijstje te maken voordat hij gaat winkelen. En bepaal vooraf het budget. Zo is de kans groter dat er geen dingen worden gekocht die je eigenlijk niet nodig had, of die toch te duur zijn.
Vermijd de winkels met dure kerstversieringen. Kerstversieringen zijn de dag na kerst veel goedkoper. Wie echt zijn slag wil slaan, koopt dan de spullen voor het jaar daarna. Je hoofd staat er misschien op dat moment niet naar, maar het jaar daarna blijkt dat je veel geld hebt uitgespaard.

(Terug naar boven)


De feestmaaltijd

Denk ruim op tijd aan de boodschappen. Mocht er bijvoorbeeld een lekkere wijn in de aanbieding zijn, dan is het verstandig om er meteen meerdere flessen van te kopen. Zo ben je goedkoper uit, dan wanneer je op het laatste moment je boodschappen moet doen.
De feestdagen brengen we graag door met familie. Maar dat hoeft niet automatisch te betekenen dat de gastheren of -vrouwen voor alle kosten moeten opdraaien. Vraag de gasten of ze mee willen doen met de bereiding van de feestmaaltijd. Laat iedereen een gang bereiden. Zo bespaar je niet alleen een hoop stress, maar ook veel geld. Wie niet zo’n keukenprins(es) is kan altijd nog wat flessen drank meenemen of een paar bakken met lekker ijs. Ook dat bespaart de gastheer of -vrouw een hoop geld.

(Terug naar boven)


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter