Besparen met boodschappen

Onze boodschappen vormen een grote kostenpost. Moeilijk voor veel mensen om hierop te besparen. We kunnen de boodschappen immers niet zomaar overslaan. Hoe maak je de goede keuzes? Er valt meer te besparen dan we denken. Veel heeft te maken met bewustwording. Hoe? Dat lees je in dit artikel.


Inhoud van dit artikel


Goed voorbereid

Bij besparen hoort het maken van de juiste afwegingen. Dat geldt niet alleen voor grotere aankopen, maar ook voor de dagelijkse boodschappen. Maak thuis al een boodschappenlijstje. Bereken hoeveel geld er ongeveer voor nodig is. Dat is het vaste budget voor de boodschappen. Betaal zoveel mogelijk met contant geld. Geef niet meer uit dan het bedrag dat je bij je hebt. Dat lukt het beste als je je aan het lijstje houdt. Op die manier worden er niet zo snel impulsaankopen gedaan. Veel mensen pinnen aan de kassa, maar weten nauwelijks hoeveel ze eigenlijk hebben afgerekend. Ben jij ook zo iemand? Pin dan wekelijks een vast bedrag voor het huishoudpotje. Het pingedrag blijft zo binnen de perken.

Plan vooruit. Zijn er aanbiedingen op duurdere producten? Sla deze producten dan alvast in. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen, toiletartikelen, frisdrank en koffie. Het loont de moeite om de prijzen te vergelijken. De aanbieding bij de ene winkel kan soms toch nog duurder zijn dan de vaste prijs in de andere winkel. Houdt bij de aanbiedingen ook rekening met cadeautjes. Het is handig om deze alvast te kopen op het moment dat ze gunstig geprijsd zijn. Wie door het jaar heen al cadeautjes koopt bespaart enorm veel uit met kerstmis en Sinterklaas.

Tot slot: wist je dat zaterdagmiddag het beste tijdstip is om boodschappen te doen? Vaak worden dan vleeswaren afgeprijsd. Ook op de markt gaan dan de prijzen omlaag.

(Terug naar boven)


Verspilling

In Nederland gooien wij dagelijks 400.000 hele broden weg. Dat komt erop neer dat we van elke 10 boterhammen er twee weggooien. Wie herkent het niet: De laatste twee of drie sneetjes zijn niet meer vers en belanden dus in de vuilnisbak. Dit kunnen we voorkomen door ons gekochte brood in de diepvries te bewaren. Haal er steeds kleine porties uit. Ook rijst, pasta en aardappelen belanden massaal op onze afvalhoop. Kijk bij de bereiding iets nauwkeuriger naar de porties. Hoeveel eet jezelf of je gezin nu werkelijk? Probeer daar bij het koken al rekening mee te houden.

Koop vlees en groenten wanneer deze in de aanbieding zijn. Maak er afgemeten porties van en bewaar deze in de diepvries. Zo heb je altijd goedkoop vlees en groente op voorraad.

(Terug naar boven)


Fietsen

Ga zoveel mogelijk naar de budgetsupermarkten. Ook al liggen die niet echt in de buurt. Investeer in een paar fietstassen of een fietsmandje en ga op de fiets naar de supermarkt. Veel mensen denken een paar euro te besparen op hun boodschappen, maar realiseren zich niet dat de benzinekosten er ook nog bij komen als ze voor de verschillende aanbiedingen naar verschillende supermarkten rijden. Wie met de fiets zijn boodschappen doet, kan gerust meerdere supermarkten bezoeken. Het went heel snel en het is veel goedkoper én gezonder.

(Terug naar boven)


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter