Wees bewust van je inkomsten en uitgaven

Gevraagd naar de exacte hoogte van hun inkomen zijn er talloze mensen die hier het antwoord schuldig op moeten blijven. Ze weten het wel zo ongeveer, maar gek genoeg zijn er velen die niet weten welk bedrag er maandelijks op hun loonstrook wordt bijgeschreven. Hoe dit mogelijk is? Het kan komen door laksheid, gebrek aan financieel overzicht, of omdat men zich liever met andere dingen bezighoudt.


Inhoud van dit artikel


Alle beetjes helpen

Wie meer inzicht heeft in zijn inkomsten en zijn uitgaven is ook beter in staat om te sparen. Het is handig om de uitgaven gedurende een bepaalde periode bij te houden. Waarom? Omdat juist de kleine “tussendoortjes” er maandelijks toch behoorlijk in kunnen hakken.

Neem bijvoorbeeld het parkeergeld als je even in de stad gaat winkelen. Of de lunch in de kantine, toch al gauw zo’n drie tot vijf euro per keer. Wie zich bewust is van deze kleinere uitgaven kan besluiten om er iets aan te doen. Met andere woorden, met de fiets naar het centrum in plaats van met de auto. Of zelf een lunchpakket meenemen naar het werk. Bewustwording zorgt op deze wijze voor besparing van tientallen euro’s per maand.

(Terug naar boven)


Grote uitgaven

Hypotheeklasten, wegenbelasting, studiekosten, het zijn allemaal relatief grote uitgaven. Hak de uitgaven in kleinere stukjes, dat wil zeggen bereken wat er per post wekelijks betaald moet worden. Zo worden de grotere uitgavenposten terug gebracht tot behapbare proportie.

Reserveer het geld voor het doel waarvoor het bestemd is. Wie zich bewust is van de wekelijkse lasten, kan bewustere korte termijn keuzes maken. Dat levert op langere termijn meer zekerheid op en minder schulden.

(Terug naar boven)


Aandacht voor schulden

Zijn er toch schulden? Dan is het belangrijk om je hoofd niet in het zand te steken. Besteed er aandacht aan. Mensen met schulden kunnen het beste radicaal te werk gaan. Voorlopig geen nieuwe kleding, etentjes, dure merkproducten of vakantie. Wie dit toch doet moet zich ervan bewust zijn dat de schulden alleen maar groter worden.

De focus kan het beste gericht zijn op aflossen. Gebruik bij voorbaat ook het vakantiegeld of eindejaarsuitkering om de schulden af te lossen. Hoe minder schulden, hoe minder rente er moet worden betaald. Beter één jaar door de zure appel bijten, dan jarenlang een hoge rente te blijven betalen.

(Terug naar boven)


Laat je adviseren

Wie door de bomen het bos niet meer ziet kan zich laten adviseren door derden. Dat hoeft niet meteen een professional te zijn. Is er iemand in de omgeving die je vertrouwt? Vraag tips, laat hem of haar meedenken. Soms is een andere zienswijze nodig om tot bepaalde inzichten te komen. Vaak blijkt dat anderen ook zo hun eigen financiële problemen hebben.

Door er samen over te praten ontstaat er een betere bewustwording over hoe groot het probleem eigenlijk is. En tot slot: Vergroot je eigen financiële inzicht en neem vandaag nog een kijkje naar je loonstrook.

(Terug naar boven)


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter