Bij het kiezen van een energieleverancier vliegen de termen ons vaak om de oren. Zaken als enkel-of dubbeltarief. Piekuren en daluren. Langlopend of kortlopend contract. Consumenten zijn niet altijd even goed op de hoogte. Een kort overzicht.
Inhoud van dit artikel
- Enkeltarief of dubbeltarief
- Energiecontract voor bepaalde tijd
- Energiecontract voor onbepaalde tijd
- Extra: geld besparen op de energierekening
Enkeltarief of dubbeltarief
Bij de meeste energieleveranciers kan de consument kiezen voor een enkel- of dubbeltarief. Feitelijk klinkt het ingewikkelder dan het is. In geval van een enkeltarief is het tarief voor energie gelijk gedurende de hele dag. Men betaalt dus op elk tijdstip ook altijd hetzelfde. Bij een dubbeltarief worden tijdens de piekuren hogere tarieven in rekening gebracht dan tijdens de daluren. Daluren zijn ’s nachts, meestal van 23.00 uur tot 07.00 uur, en in het weekend. Voor een dubbeltarief is een energiemeter met twee telwerken noodzakelijk. Het piektarief bij een dubbeltarief ligt hoger dan het enkeltarief.
Wat is goedkoper? Dat ligt eraan welke prijzen de energiemaatschappij hanteert. Ook is het afhankelijk van de hoeveelheid stroom die er in een huishouden wordt gebruikt in de piekperiode en in de dalperiode. Gebruikt de consument vooral ’s nachts en in het weekend veel stroom, door bijvoorbeeld de wasmachine en de vaatwasser juist dán aan te zetten? Dan kan het lonen om voor een dubbeltarief te kiezen. Bovendien is het verschil tussen dubbeltarief en enkeltarief bij de ene leverancier groter dan bij de andere. Overigens bieden niet alle leveranciers de mogelijkheid voor enkeltarief.
Energiecontract voor bepaalde tijd
In het geval van een energiecontract voor bepaalde tijd (vaste looptijd) kan er onderscheid worden gemaakt tussen vaste tarieven en variabele tarieven.
Vaste tarieven: Het voordeel van vast tarieven is dat de consument zekerheid heeft over de tarieven, gedurende de looptijd van het contract. Ook is er vaak sprake van een hoge welkomstkorting. Als echter blijkt dat de olie- en gasprijzen op de markt dalen, dan kan het zijn dat het nadelig is om een contract met vaste tarieven te hebben. De overeengekomen tarieven dalen immers niet mee met de marktprijzen. Als de prijzen stijgen, geldt juist het omgekeerde.
Variabele tarieven: de energieleverancier kan tussentijds de tarieven verhogen. De consument kan in dat geval weliswaar opzeggen, maar vaak gaat dit gepaard met een boete. Zo’n contract wordt vaak afgeraden. Er zijn namelijk ook contracten met dezelfde variabele tarieven, maar dan voor onbepaalde tijd. Meestal is het gunstiger om deze af te sluiten.
Energiecontract voor onbepaalde tijd
Het voordeel van energiecontracten voor onbepaalde tijd is dat er geen boetes zijn wanneer de consument besluit om over te stappen naar een andere energieleverancier. Maar anderzijds is er bij dit soort contracten vaak geen welkomstkorting. Het is al met al een kwestie van de goede afweging maken en jezelf goed laten informeren welk contract voor jouw huishouden het meest voordelig is.
Lees dus altijd de voorwaarden aandachtig. Belangrijkste zaken om op te letten zijn: looptijd, opzegtermijn en tussentijdse tariefwijzigingen. Daarnaast is het van belang om te letten op boetes of administratiekosten bij het voortijdig opzeggen van een contract.
Nog meer besparen?
Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.
- 9 tips om energie te besparen! - 3 februari 2023
- 3 eenvoudige tips om te besparen op uw vaste lasten! - 8 november 2021
- 3 tips om energie te besparen - 8 februari 2021
- Woningisolatie, een rendabele investering - 31 oktober 2017
- Samen wonen? Zo (be)spaar je geld! - 2 oktober 2017
- Goedkope hobby’s: 3 tips - 11 augustus 2017
- Besparen met boodschappen - 17 juli 2017
- Bewust met boodschappen - 6 juli 2017
- Wees bewust van je inkomsten en uitgaven - 29 juni 2017
- Een andere energieleverancier: waar let ik op? - 16 juni 2017