Samen wonen? Zo (be)spaar je geld!

Mensen die hebben besloten om te gaan samenwonen doen dit natuurlijk omdat ze graag bij elkaar willen wonen. Maar niet zelden is een bijkomend motief het besparen van de dubbele lasten. Het wegvallen van de huur of hypotheek van één van de woningen geeft vaak wat meer financiële ruimte. Daarnaast zijn er echter nog meer zaken waar we op kunnen letten om geld te besparen.


Inhoud van dit artikel


Huishoudelijke apparaten

Op het moment dat koppels gaan samenwonen moeten twee huishoudens als het ware worden samengevoegd. Dan blijkt dat er veel apparatuur dubbel is aangeschaft. Wie heeft er twee wasmachines of twee drogers nodig? Het ligt voor de hand om er dan één te verkopen. Het verstandigste is om de nieuwste te behouden. Dat bespaart extra uitgaven op termijn. Ook al levert het oudere exemplaar bij verkoop minder geld op.

Veel huishoudens hebben twee koelkasten. Vaak één nieuwere en één oudere. Bedenk of zo’n tweede koelkast wel nodig is. Niet omdat de verkoop van een koelkast zo lucratief is, maar omdat oude koelkasten onder de grootste stroomverbruikers in huis vallen. Tot slot, de tweede televisie belandt vaak op de slaapkamer. Een andere optie is om die televisie te verkopen, via verkoopkanalen als marktplaats of Facebook. Alle verkochte goederen samen brengen wellicht nog een aardig zakcentje op om te investeren in de nieuwe woning, of om op een spaarrekening te zetten.

(Terug naar boven)


Schulden

Vermijd schulden. Zeker schulden op een creditcard en het kopen op afbetaling zijn dure aangelegenheden. Ook rood staan is niet iets waar gemakkelijk over moet worden gedacht. Het is raadzaam om afspraken met elkaar te maken op financieel gebied. Zo komen koppels erachter hoe de ander denkt over zaken als rood staan en hoe hij of zij omgaat met grotere of kleinere schulden.

Staat het een ieder vrij om tot op bepaalde hoogte schulden te maken, of juist niet? Betaalt ieder zijn eigen schulden af? Zijn beide partijen op de hoogte van elkaars schulden, ook eventuele oude reeds bestaande schulden? Bespreek ook zaken als koopgedrag. Tip: Om de financiën up-to-date te houden is het verreweg het duidelijkste om online aankopen met iDEAL te doen in plaats van met acceptgiro, of automatische incasso.

(Terug naar boven)


Gezamenlijke rekening

Open een gezamenlijke rekening waar beide partners maandelijks een vast bedrag op storten voor de vaste maandelijkse lasten. Afgesproken kan worden dat een ieder de helft bijdraagt. Een andere mogelijkheid is om bij te dragen naar rato, wanneer één van de twee veel minder verdient bijvoorbeeld. Zorg ook voor een reserve. Als op termijn iets stuk gaat in of aan huis dan kan dat behoorlijk gaan drukken op het maandbudget. Een potje voor dit soort zaken is dan onontbeerlijk. Beide partners zouden 5 á 10 procent van hun inkomsten opzij kunnen leggen. De voorkeur is om dit te doen door middel van automatisch sparen.

Is er al nagedacht over de verschillende bankrekeningen? Samenwonen hoeft niet te betekenen dat al het geld op een grote hoop wordt gegooid. Vaak voelt het beter als ieder zeggenschap behoudt over zijn eigen inkomsten. Dit kan bijvoorbeeld door de eigen persoonlijke bankrekening gewoon te behouden. Laat het loon daarop storten en zorg vervolgens voor een maandelijkse bijdrage aan de gezamenlijke rekening. De rest hou je dan min of meer ter beschikking voor jezelf. Vergeet niet ook een beetje voor jezelf te sparen. Goed voor de toekomst!

(Terug naar boven)


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter