Besparen op stroomverbruik

De meeste huishoudens hebben tal van elektrische apparaten in hun huis staan. Het gebruik daarvan gaat nogal achteloos. Meestal wordt niet nadrukkelijk stil gestaan bij het energieverbruik van zo’n apparaat. Terwijl toch zo’n 40% van de energierekening naar stroomverbruik gaat. Door bewuster om te gaan met apparatuur en verlichting en door goede keuzes te maken bij de aanschaf kan er veel geld op de energierekening worden bespaard.


Inhoud van dit artikel


Verlichting

14 Procent van het stroomverbruik gaat op aan verlichting. Hier valt nog best wat te besparen. Vervang bijvoorbeeld de gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Een ledlamp is tot 7 keer zuiniger dan een gloeilamp. Er bestaan ledlampen in allerlei maten en tinten. De aanschafprijs is dan wel hoger, maar op de langere termijn betaalt zich dit terug door de lange levensduur van de ledlampen en door het lagere stroomverbruik. Zo gaan ledlampen vaak 15.000 branduren mee, tegenover 1.000 branduren bij een gloeilamp.

De invloed op het milieu van het weggooien van de oude lamp is laag, vergeleken met de milieuwinst die ontstaat doordat de ledlamp energie bespaart. Oude gloei- en halogeenlampen mogen in de vuilnisbak, maar spaarlampen dienen apart te worden ingeleverd. Nog wat tips: maak optimaal gebruik van daglicht in de woning. Sluit gordijnen ’s avonds niet te vroeg, dan hoeven de lampen minder lang aan. Doe altijd de verlichting uit bij het verlaten van een kamer. Laat ook de buitenlampen niet nodig aan staan.

(Terug naar boven)


Voorkom sluipverbruik

Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of uit staan. Dit heet ook wel sluipverbruik. Veel sluipverbruik is makkelijk te voorkomen. Zet apparaten helemaal uit. Dit bespaart tot wel 90 euro op jaarbasis. Trek de stekker eruit als je televisies, computers of apparatuur met transformatoren lang niet gebruikt. Ze kunnen namelijk nog steeds stroom gebruiken, ook als ze uit staan. In het geval dat meerdere apparaten dicht bij elkaar staan, bijvoorbeeld een computer met bijbehorende rand-apparatuur, stop dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit schakelaar. Schakel de contactdoos na gebruik uit.

Ooit gehoord van bespaarstekkers? Een handige uitvinding die tussen het apparaat en het stopcontact geplaatst kan worden. De bespaarstekker zorgt ervoor dat het apparaat in de stand-by stand volledig wordt uitgeschakeld. Er zijn verschillende soorten bespaarstekkers. Informeer bij de leverancier naar de verschillen.

(Terug naar boven)


Wassen en afwassen

Onderzoek heeft aangetoond dat de wasmachine gemiddeld maar voor de helft gevuld is. Was met een volle trommel en bespaar op de energienota door te wassen op lage temperatuur. Hetzelfde geldt voor de vaatwasser. Laad hem zo vol mogelijk en stel hem in op het eco programma. Tip uit grootmoeders tijd: droog de was buiten aan de waslijn. Veel huishoudens benutten een wasdroger meer dan strikt noodzakelijk is. Drogen aan de buitenlucht is uiteraard veel goedkoper. En dan tot slot nog de echte stroomslurpers: waterbed, tropisch aquarium en de thuistap (beertender).

Terug naar boven


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter