Energierekening volgend jaar € 20 duurder

Drie jaar lang betaalden we elk jaar steeds minder voor gas en licht, maar de energierekening gaat straks omhoog. Een gemiddeld huishouden met een variabel energiecontract is vanaf januari twintig euro per jaar duurder uit, een tientje meer voor zowel stroom als gas.


Inhoud van dit artikel


Inleiding

De energierekening ligt nu voor een gemiddeld gezin (3500 kWh stroom en 1500 m3 gas) 200 euro per jaar lager dan begin 2014. De gasprijs drukt doorgaans het zwaarst op de energielasten van een huishouden. Volgens energiebedrijven is een huishouden gemiddeld 131 euro per maand kwijt voor gas en licht.

De stijgende prijzen zijn het gevolg van de internationale gas- en elektriciteitsproductie en de toegenomen economische activiteit waardoor er meer vraag is naar gas en stroom bij bedrijven.

Terug naar boven


Juli nog goedkoop

In juli daalde de energierekening nog, sterker zelfs dan eerder werd aangenomen, als gevolg van dalende prijzen op de groothandelsmarkt voor gas en licht. Overcapaciteit en geringere vraag drukken de energieprijzen waardoor de energieleveranciers historisch lage inkoopprijzen betalen.

De variabele energietarieven worden halfjaarlijks vastgesteld. Naast een variabele energierekening die elk halfjaar met de prijs meebeweegt, kunnen consumenten ook de energietarieven vastleggen voor een jaar of langer.

Bron: NOS

Terug naar boven


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter