Kies slim: een lagere energie-nota

Energiemaatschappijen passen iedere zes maanden hun tarieven aan. Het bedrag dat een gemiddeld huishouden per jaar betaalt voor energie daalt al jaren. Nu de prijzen voor olie en gas dalen, zullen de energietarieven in juli eveneens dalen. Gemiddeld dalen daarmee de energierekeningen wel 75 euro per jaar.

Inhoud van dit artikel


Vast versus variabel

Afnemers met een variabel energiecontract zullen direct profijt hebben van deze daling, zonder dat ze daarvoor verder iets voor te hoeven doen. Toch zijn er ook huishoudens met een vast energiecontract, die nog goedkoper blijken. Hoe zit dat? Afhankelijk van het verbruik kan een vast contract goedkoper zijn dan een variabel contract. Het verschil wordt echter steeds kleiner.

Steeds meer consumenten verdiepen zich in de wereld van energieleveranciers. En dat loont! Gebleken is dat wie regelmatig een kritische vergelijking maakt van de energietarieven veel geld kan besparen. Overstappen hoeft niet altijd gunstiger te zijn. Soms zijn er naast de reguliere tarieven nog andere factoren waar men rekening mee kan houden. Zo biedt de huidige aanbieder soms een welkomstkorting aan die niet alleen is bedoeld voor de nieuwe klanten, maar ook voor de bestaande klanten.

Terug naar boven


Overstappen loont

Toch loont het vaak de moeite om wel over te stappen naar een andere energieleverancier. Veel huishoudens in Nederland hebben dit inmiddels ontdekt. In 2015 stapte 15,1% over naar een andere energieleverancier. Daarmee behoort Nederland tot de top 4 (voor elektriciteit) en de top 3 (voor gas). Nederland scoort dus hoog in vergelijking met het EU-gemiddelde van 6%. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kunnen overstappers tot wel 375 euro besparen op hun energienota, indien ze gebruik maken van het meest voordelige aanbod van een prijs-vergelijker.

Terug naar boven


Prijs-vergelijker

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 is bijna de helft van alle huishoudens minimaal één keer overgestapt naar een andere energieleverancier. Een deel van de consumenten denkt dat overstappen gepaard gaat met veel administratieve rompslomp. Een prijs-vergelijker kan daarbij echter van dienst zijn.

Gebleken is dat de groep overstappende consumenten juist zeer tevreden is met de afhandeling van een overstap. Overstappende consumenten zijn als gevolg daarvan ook eerder bereid nogmaals over te stappen. Opvallend: Consumenten die nog nooit zijn overgestapt kunnen volgens de ACM het grootste bedrag besparen.

Terug naar boven


De consument plukt de vruchten

In haar nieuwsbericht van april 2016 merkt de ACM op dat er veel te kiezen valt voor de consument. Zo valt er te kiezen voor een lage prijs, voor groene stroom of voor de hoogste teruglever-vergoeding voor zonnepanelen. “Door een aanbod op maat van de verschillende leveranciers te vergelijken kunnen consumenten meer geld besparen dan ze denken. Ze kunnen ook bewust kiezen voor groen. Door over te stappen dwingen consumenten bedrijven tot scherpere prijzen en innovatie. Daar profiteren consumenten van”, aldus A. Vegter, bestuurslid van het ACM in het nieuwsbericht.

Er zijn inmiddels ruim 50 energieleveranciers actief in Nederland, die allen strijden om de gunst van de afnemer. Daar plukt de consument de vruchten van, maar dan zal hij wel kritisch moeten blijven vergelijken.

Terug naar boven


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter