Besparen op energieverbruik kan je op vele manieren doen

Een van de grote vaste lasten blijft helaas de dagelijkse energie die wordt verbruikt in het huishouden. Het goede nieuws: door een beetje op te letten, kan je ook flink besparen op energieverbruik. En dan hebben we het niet over de gebruikelijke manieren zoals de verwarming lager zetten of niet te lang douchen.

Wij helpen je om meer inzicht te krijgen zodat je langdurige oplossingen kan inzetten om te besparen op energieverbruik.


Inhoud van dit artikel


Huurhuis of koophuis

Bij een huurhuis heb je sommige dingen niet in de hand. Dubbel glas is bijvoorbeeld geen prioriteit en isolatie van ruimtes kan soms ook tegenvallen. Je kan echter wel in gesprek gaan met de woningvereniging of je huisbaas om te zien of sommige zaken kunnen worden opgelost. Investeringen in een huis en het milieu zijn namelijk bijna altijd de moeite waard. Wellicht heeft een huisbaas dus interesse om bepaalde zaken op te knappen.

Wanneer je een eigen huis hebt, is het aan jou om zelf te investeren. Misschien klinkt het niet aantrekkelijk om hier geld aan te spenderen, maar je verhoogt wel de waarde van je huis. Dat maakt het interessanter wanneer je uiteindelijk besluit om het te verkopen. Maar ook het verhogen van je wooncomfort – en verlagen van energierekeningen – is ook zeker de moeite waard.

Terug naar boven


Dubbel glas voor extra warmte

Afhankelijk van hoe oud een huis is, kan het zijn dat er nog geen dubbel glas in de ramen zit. Dit betekent dat je waarschijnlijk meer last van tocht hebt, waardoor je de verwarming hoger zet. Het vervangen van de ramen scheelt vaak heel veel qua isolatie, vooral als jouw huis op een plek staat waar het veel wind vangt.

Terug naar boven


Isoleren muren om te besparen op energieverbruik

Een spouwmuur is de ruimte tussen 2 muren (een binnen- en buitenmuur) die je kan isoleren. Dat lijkt misschien een hele klus, maar het is prima te doen – en erg betaalbaar. Door deze ruimte op te vullen, voorkom je dat er veel kou het huis in trekt. Dat kan maar liefst 25% op je energierekening schelen!

Terug naar boven


Isoleren vloer begaande grond en dak

Misschien heb je er nooit eerder over nagedacht, maar een vloerisolatie draagt ook bij aan een verlaagd energieverbruik. Niet alleen maakt het de vloer een stuk warmer aan je voeten, maar het isoleren van een houten of betonnen vloer bespaart maandelijkse stookkosten en voorkomt vocht. Op een vergelijkbare manier kan een dak ook worden geïsoleerd. Dit is vooral handig wanneer je de zolder veel gebruikt, of er slaapkamers direct onder het dak liggen.

Terug naar boven


Zonnepanelen of zonneboiler

De meeste mensen zijn wel bekend met de techniek achter zonnepanelen. Het is niet alleen een zeer milieuvriendelijke manier van energiegebruik, maar het is ook voordelig aangezien je je eigen energie opwekt. Een zonneboiler werkt op een soortgelijke manier, maar dan voor de wateraanvoer. Het zonlicht vanaf het dak wordt opgevangen en gebruikt om water in het huishouden op te warmen. Zo kan je maar liefst de helft besparen op energieverbruik voor water.

Terug naar boven


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter