Huishoudboekje checken: doen!

Wie meer geld te besteden wil hebben, zal op zijn uitgaven moeten letten. Dit klinkt wellicht als een open deur. Maar de meest simpele feiten worden toch vaak over het hoofd gezien. Daarom deze week nog eens een handige checklist.


Inhoud van dit artikel


Abonnementen

Veel mensen hebben wel een globaal overzicht van hun inkomsten en uitgaven. Maar zijn ze wel exact op de hoogte van hun uitgavenpatroon? Kijken ze nog wel naar hun bankafschriften? Plan eens een uurtje in om de maandelijkse uitgaven te bekijken. Zo worden er kosten gemaakt voor dagbladen en maandbladen. Zijn die nog wel de moeite waard? Lees je ze nog wel? Koop gewoon af en toe een los blad in de winkel.

De sportclub: sporten is natuurlijk belangrijk. Maar is dat dure abonnement echt noodzakelijk? Zijn er geen goedkopere sportscholen, of andere alternatieven? Hak de knoop door. Wie weet resulteert het in meer sporten voor minder geld. Stel het opzeggen niet uit. Veelal kan het via de mail. Door een abonnement op te zeggen, bespaar je zo een paar honderd euro per jaar.

Terug naar boven


Smartphone en televisie

Wees kritisch naar de maandelijkse uitgaven. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kosten van je mobiele telefoon. Is het noodzakelijk dat je je smartphone elke twee jaar vervangt? Je kunt hem wellicht ook wel drie jaar gebruiken, en overstappen op sim-only. Een vaste telefoon is vaak overbodig. Waarom betalen voor iets dat nauwelijks wordt gebruikt? Het klinkt erg rigoureus, maar overweeg het opzeggen van je televisie-abonnement. Er wordt steeds minder tv gekeken en steeds meer gebruik gemaakt van diensten als Uitzending Gemist. Op die manier hoeft niemand zijn favoriete programma’s te missen.

Terug naar boven


Loterijen

Hoeveel mensen kennen we die rijk zijn geworden door een loterij? De kans is groot dat het deelnemen veel meer geld kost dan het ooit zal opleveren. Wie echt niet wilt stoppen met loterijen, kan voor één loterij kiezen.

Terug naar boven


Verzekeringen

Check welke verzekeringen je allemaal hebt afgesloten. Loop na of ze allemaal nog nodig zijn en of je kunt oversluiten naar een goedkopere aanbieder.

Terug naar boven


Bespaar op energie

Stap over op een goedkopere energieleverancier. Dit kan heel gemakkelijk on-line. Besparen-kan helpt hierbij: een snelle en eenvoudige manier om geld te besparen. Kijk ook eens naar de grootste stroomverbruikers in huis. Wist je dat de waterkoker de meeste stroom van alle keukenapparatuur verbruikt? Bewuster omgaan met stroom bespaart geld.

Terug naar boven


Schulden

Veel mensen hebben naast hun hypotheek schulden openstaan. Probeer de schulden versneld af te lossen. Producten op afbetaling, rood staan, schuld op de creditcard: het zijn allemaal dure leningen. Hoe sneller ze zijn afbetaald, hoe beter. Spaar een vast bedrag per maand, doe dit via een automatische overboeking. Laat ook de vaste lasten automatisch afboeken. Geef jezelf een vast maandelijks budget en overschrijdt dit bedrag niet.

Terug naar boven


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter