Voor veel mensen is het nog niet zo eenvoudig om de moestuintjes, die ze bij de boodschappen krijgen, tot groei te brengen. Laat staan om er daadwerkelijk van te oogsten. Wie het lukt heeft echte groene vingers. Maar ook voor de rest geldt: niet opgeven. Het is namelijk zeer de moeite waard om zelf groenten of fruit te kweken.
Steeds meer mensen ontdekken dat een eigen moestuintje niet alleen leuk is. Het is ook nog eens goed voor de portemonnee. Van een plant kan immers veel vaker geoogst worden. Lukt het niet met zaden, dan is het raadzaam om bij een tuincentrum de nog jonge plantjes te kopen. Voor een klein bedrag kun je al aan de slag.
Inhoud van dit artikel
- Begin gemakkelijk
- Een klein plekje volstaat voor een moestuin
- Besparen met kruiden
- Extra: geld besparen op de energierekening?
Begin gemakkelijk
Wie begint met een eigen moestuintje moet de lat niet te hoog leggen. Tomaten, sla en doperwten zijn gemakkelijke groentesoorten om mee te beginnen. Ze groeien vrij snel en hebben weinig onderhoud nodig. Ook aardbeien zijn een aanrader. Lees vooraf wel goed de aanwijzingen. Iedere plant heeft namelijk zijn eigen gebruiksaanwijzing wat betreft zaaiafstand, verpotten en oogsttijd. Indien je je aan de regels houdt is het helemaal niet zo moeilijk.
Het resultaat is onbespoten groenten en fruit. Erg gezond, en het smaakt ook nog eens veel lekkerder dan het fruit en de groenten uit de supermarkt. Zijn er kinderen in het gezin, dan is het leuk om ze te betrekken bij het inzaaien en verpotten. Als de jonge plantjes nog binnen staan, zet ze dan op een prominent plekje in de keuken. Zorg wel voor voldoende licht en warmte. Wanneer de kinderen zien hoe de plantjes groeien is dat ook nog eens leerzaam. Laat ze zelf oogsten en een tomaatje wordt in de kinderogen opeens veel lekkerder!
Een klein plekje volstaat voor een moestuin
Veel mensen denken dat ze geen ruimte hebben voor een moestuin. Maar geen nood: moestuinbakken zijn er in vele maten en hoeven niet veel plaats in beslag te nemen. Wie een beetje handig is, kan ze ook zelf maken. Met wat creativiteit kunnen zelfs op een klein balkon de lekkerste groenten groeien.
Gebruik bijvoorbeeld, oude emmers, teilen of kuipen. Een moestuin in de tuin kan natuurlijk ook. Bedenk vooraf welke groente- of fruitsoort schaduw of juist zon nodig heeft. Tip: na de oogst plant je in een vak nooit dezelfde soort nog een keer. Op die manier raakt de grond niet uitgeput.
Besparen met kruiden
Vergeet ook de kruiden niet in de moestuin. Kruiden zijn relatief duur. Verse kruiden uit de winkel zijn bovendien niet zo lang houdbaar. Vaak belandt een deel in de vuilnisbak, omdat niet alles in één keer wordt opgemaakt. Tijm en bieslook zijn dankbare groeiers. En ze zijn in veel verschillende gerechten te gebruiken. Ook verse munt is een goedkoop alternatief voor muntthee uit de winkel.
Puur natuur, en dat proef je. Enthousiast geworden? Geef de moestuintjes nog een kans en wie weet staan over een paar maanden de heerlijkste groenten op tafel: goedkoop en lekker.
Nog meer besparen?
Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.
- 9 tips om energie te besparen! - 3 februari 2023
- 3 eenvoudige tips om te besparen op uw vaste lasten! - 8 november 2021
- 3 tips om energie te besparen - 8 februari 2021
- Woningisolatie, een rendabele investering - 31 oktober 2017
- Samen wonen? Zo (be)spaar je geld! - 2 oktober 2017
- Goedkope hobby’s: 3 tips - 11 augustus 2017
- Besparen met boodschappen - 17 juli 2017
- Bewust met boodschappen - 6 juli 2017
- Wees bewust van je inkomsten en uitgaven - 29 juni 2017
- Een andere energieleverancier: waar let ik op? - 16 juni 2017