Hoe weet je wanneer het juiste overstapmoment is om geld te besparen?

Je weet dat je de vrijheid hebt om over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Maar wanneer is het juiste overstapmoment om dat te doen? Als je een paar dingen in gedachten houdt, dan kan je een goede keuze maken. Het is namelijk mogelijk dat er wat kosten zijn verbonden aan een overstap. Deze wil je natuurlijk zo laag mogelijk houden!


Inhoud van dit artikel


Wees voorbereid en goed geïnformeerd

Ten eerste is het belangrijk dat je weet wanneer jouw energiecontract is afgelopen. Duik dus de map met papieren in, of neem contact op met de klantenservice van jouw energiemaatschappij om hier duidelijkheid over te krijgen.

Als je nog nooit eerder bent overgestapt, dan heb je waarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. Dat is mooi, want dat heb je in de meeste gevallen slechts een opzegtermijn van een maand. Het is natuurlijk wel aan te raden dat je eerst uitzoekt naar welke andere maatschappij je wilt overstappen. Zo zorg je ervoor dat er geen gat zit tussen twee contracten. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je met het uitkiezen van een geschikte energieleverancier.

Terug naar boven


Het einde van een contract kan een goed overstapmoment zijn

Misschien heb je net een mooi aanbod gekregen van een energieleverancier. Dat klinkt dan aanlokkelijk, maar vergis je niet: het kan je meer geld kosten dan daadwerkelijk besparen als je niet oppast. Als je een contract voor een bepaalde tijd hebt, dan zal jouw huidige energiemaatschappij je niet zomaar laten gaan.

Je moet dan vaak een opzegvergoeding betalen, als een soort boete dat je jouw contract eerder verbreekt. Gelukkig is dit in de meeste gevallen geen enkel probleem, de overstapboete zal dan worden betaald door je nieuwe energieleverancier.

Misschien ken je dit fenomeen wel van het breken van een telefoonabonnement, waar ze vaak een soortgelijke regeling hebben. Je kunt opstappen, maar dan wil de organisatie wel vergoed worden voor deze vroege beëindiging van je contract. Afhankelijk van de looptijd die er nog staat voor je contract, kan dit beginnen rond de 50 euro – maar makkelijk oplopen tot 150 euro of meer. Wees gerust, wij van Bespaarkiosk helpen je over te stappen zonder de overstapboete te betalen!

Terug naar boven


Overstappen in de zomer of in de winter?

Zoals je vast weet, betaal je elke maand een bepaald bedrag aan jouw energiemaatschappij. Dat blijft hetzelfde, ook al is het verbruik tijdens de zomermaanden een stuk lager. De eindejaarsafrekening brengt vervolgens alles in balans, waarbij het kan voorkomen dat je wat geld terug krijgt of juist nog wat meer moet betalen. Daar kan je op zich niets aan veranderen – maar het kan wel bepalend zijn wanneer het juiste overstapmoment is voor jou.

Stap je namelijk over nadat er een koude winter is geweest? Dan heb je een grote kans dat je aardig wat moet bijbetalen om de kosten volledig te dekken. Als je echter overstapt na de zomerperiode, dan is jouw energieverbruik juist redelijk laag geweest in de afgelopen periode en is er grote kans dat je geld terug krijgt.

Natuurlijk moet je bij een andere maatschappij weer gaan betalen, dus op jaarbasis maakt dat juiste overstapmoment niet veel uit – maar het kan je wel net onverwachte kosten besparen als je na de zomer overstapt.

Terug naar boven


Extra: infographic van United Consumers

Bekijk hieronder de infographic van United Consumers over het verloop van de energieprijzen door de jaren heen (2010 – 2015)

Infographic energieprijzen van United Consumers
Infographic energieprijzen van United Consumers

Terug naar boven


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter