Er zijn vele manieren waarop je dagelijks geld kan besparen, maar de verwarming wordt vaak over het hoofd gezien. Het is tenslotte ook niet een opvallend onderdeel van je huishouden. Meestal staat de verwarming in huis op een vaste temperatuur waar niet veel aan wordt veranderd. Maar door slim gebruik te maken van je kamerthermostaat, kan je op jaarbasis een aanzienlijk bedrag besparen.
Overzicht van bespaartips
- Zet je thermostaat ook in de slaapstand
- Laat je huis ’s morgens rustig opwarmen
- Pas je thermostaat aan wanneer je veel weg bent
- Nieuwe CV ketel? Vraag naar een modulerende kamerthermostaat
- Nog meer besparen?
Zet je thermostaat ook in de slaapstand
Neem even de tijd voordat je naar bed gaat om aan je energieverbruik te denken. Moet de verwarming echt op 20 graden staan? Aangezien je al onder een warm dekbed ligt, en het grootste gedeelte van de nacht niet bewust meekrijgt, is het niet nodig dat de kamerthermostaat hoog staat. Ga er vanuit dat je makkelijk de thermostaat gemiddeld zo’n 5 á 10 graden Celsius lager kan zetten dan overdag. Zo slaat de CV ketel ’s nachts niet aan en bespaar je een flinke hoeveelheid energie.
Begin eens met 15 graden voor de nacht en kijk hoe dit bevalt; dat kan je gemiddeld al 80 euro per jaar schelen. De meeste moderne kamerthermostaten hebben zelfs speciale instellingen waardoor de temperatuur automatisch wordt aangepast in de avond.
Laat je huis ’s morgens rustig opwarmen
In de ochtend ben je flink actief; zodra je het bed uit stapt, begin je aan je dagelijkse activiteiten. Douchen, aankleden, je voorbereiden op de dag en waarschijnlijk ook een goed ontbijt. Je bent dus voortdurend in beweging, waardoor je lichaamstemperatuur een stuk hoger is dan wanneer je alleen maar achter je bureau zit.
De kamerthermostaat hoeft dus niet meteen op volle kracht te werken. Kijk welke temperatuur voor jou aangenaam is om de dag mee te starten. Als je het daarna fris krijgt, kan je nog altijd de verwarming een paar graden hoger zetten. Wist je namelijk dat een graad lager overdag al snel 80 euro per jaar bespaart?
Pas je thermostaat aan wanneer je veel weg bent
Ben je overdag vooral veel op kantoor, of juist druk bezig met je kinderen naar allerlei afspraken brengen? Dan is het zonde wanneer je thermostaat te hoog staat terwijl er niemand thuis is. Maak er dus een gewoonte van om je thermostaat aan te passen voordat je de deur gaat.
Dat hoeft natuurlijk niet wanneer je even naar de supermarkt gaat, maar hou er rekening mee dat bewust gebruik veel kan schelen op jaarbasis.
Nieuwe CV ketel? Vraag naar een modulerende kamerthermostaat
Je bent misschien gewend aan een basismodel thermostaat, die je vooral aan of uit zet. Dit is vooral het geval in oude woningen of huizen waar recentelijk niet veel onderhoud is gedaan. Wanneer je een nieuwe CV ketel krijgt, is het daarom een goed idee om de installateur te vragen voor een modulerende thermostaat.
Dat betekent in de praktijk dat het verbruik een stuk zuiniger is. Zo hou je eenvoudig een oogje op de temperatuur in je huis en kan je aanzienlijk wat geld besparen.
Nog meer besparen?
Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.
- 9 tips om energie te besparen! - 3 februari 2023
- 3 eenvoudige tips om te besparen op uw vaste lasten! - 8 november 2021
- 3 tips om energie te besparen - 8 februari 2021
- Woningisolatie, een rendabele investering - 31 oktober 2017
- Samen wonen? Zo (be)spaar je geld! - 2 oktober 2017
- Goedkope hobby’s: 3 tips - 11 augustus 2017
- Besparen met boodschappen - 17 juli 2017
- Bewust met boodschappen - 6 juli 2017
- Wees bewust van je inkomsten en uitgaven - 29 juni 2017
- Een andere energieleverancier: waar let ik op? - 16 juni 2017
Waarom lees ik zo weinig over het effect en de kosten van vloerverwarming? Daarbij is een dure kamerthermostaat onzinnig en veranderen van temperatuur een enorme kostenpost; laat staan het regelen met smartphones op afstand. Tegenwoordig worden veel appartementen met vloerverwarming door het hele huis afgeleverd; hoe moeten die bewoners daar op bezuinigen als bovendien een contract met 1 bepaalde energieleverancier verplicht is vanwege de stadswarmte die daarvoor geleverd wordt? Ik heb vanwege de gigantisch hoge kosten voor vloerverwarming (in alleen de woonkamer) al 3 jaar de verwarming daar niet meer aan! Ik woon onder in een appartementencomplex op de zuid-westhoek en door de vele grote glazen kamerhoge ramen is het zo 21* met de zon er even op, behalve dus deze donkere winter……….