Voorjaarsschoonmaak: tijd om het huis aan te pakken

De ergste kou is voorbij, de allerdikste dekens kunnen weer worden opgeborgen. Langzamerhand is er weer hoop op warmere dagen en komt de zon steeds vroeger op. Je voelt het aan je water: tijd voor de voorjaarsschoonmaak!

Hoewel dit vroeger een traditie was die trouw werd opgevolgd, is er de laatste jaren minder aandacht voor. Onterecht, want niets is fijner dan het huis op orde te hebben voor een nieuw seizoen. Heb jij ook genoeg van de overdaad aan verschillende soorten kleding, beddengoed en kan het huis wel wat aandacht gebruiken? Dan is het hoog tijd om aan de slag te gaan.


Inhoud van dit artikel


Wanneer begin je met de voorjaarsschoonmaak?

Of je nou groot of klein woont; het is altijd een goed idee om het huis even aan te pakken voor de wisseling van seizoenen. Men denkt vaak dat deze grote schoonmaak in de lente plaatsvindt, maar niets is minder waar.

Traditiegetrouw werd de voorjaarsschoonmaak juist op het einde van de winterperiode uitgevoerd: op het moment dat de eerste zonnestralen in huis kwamen en men daardoor stofdeeltjes zag opwaaien. Meubels werden naar buiten gesleept en men schrobde het hele huis. Gelukkig is het vandaag de dag veel makkelijker om flink aan de poets te gaan. Zorg er wel voor dat je een moment kiest dat goed uitkomt voor jou. Februari is een uitstekende maand om dit te doen.

Terug naar boven


Schep overzicht voordat je aan de slag gaat

Je hoeft niet het hele huis in een keer aan te pakken. Bekijk daarom wat het beste voor jou werkt. Begin allereerst met het opruimen van rotzooi en weggooien van dingen die je niet meer nodig hebt. Is die gezellige wintertrui nu toch echt zo gerafeld dat je ‘m echt niet meer kan dragen? Dan is het tijd dat je ‘m weg doet.

Ook zijn er waarschijnlijk winteraccessoires waar je op het moment geen behoefte aan hebt; bijvoorbeeld die allerdikste dekens voor hartje winter of wat kerstspullen die nog steeds ronddwalen.

Terug naar boven


Pak je huis stap voor stap aan met de voorjaarsschoonmaak

Het werkt vaak goed om van boven naar beneden te werken in huis. Nadat je alle overbodige spullen hebt weggedaan, begin je met de slaapkamers. Lucht alles goed uit, sop de kasten goed uit en zorg ervoor dat winterkleding achterin de kledingkast wordt gelegd. Vervolgens pak je de vloeren aan, gebruik je een ragebol om de plafonds na te lopen en neem je alles af met een vochtige doek. Klaar met de slaapkamers? Dan pak je de woonkamer soortgelijke wijze aan.

Terug naar boven


Het betere poetswerk

De ruimtes die vaak wat extra aandacht kunnen gebruiken zijn de badkamer en de keuken. Maak alles hier grondig schoon, zorg ervoor dat producten op een logische volgorde staan – en ontdek spullen die je vaak nog bent vergeten.

Een verstopte schuurspons onderin een la, of juist een kruidenmix in de keuken die je kwijt was? Een voordelige manier om te genieten van iets ‘nieuws’ zonder dat je geld uitgeeft! Zo kan de voorjaarsschoonmaak je nog allerlei verrassingen brengen.

Terug naar boven


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter