Waarom energie besparen belangrijk is

Waarschijnlijk ben je er van jongs af aan mee opgegroeid: je moeder die constant achter je aan zat omdat je de deur goed moest dichtdoen. Dat je niet te lang moest douchen, of de verwarming uitzetten als je weg ging. Maar vaak werd er nooit uitgelegd waarom energie besparen een prioriteit is. Als volwassen persoon lijkt het daarom vaak niet heel erg belangrijk en schiet het er wel eens bij in. Je wil namelijk toch wel graag lekker warm voor de tv zitten in de avond, bijvoorbeeld. Maar een beetje bewustwording kan je ver brengen.


Inhoud van dit artikel


Een direct resultaat van energie besparen

Laten we eerlijk zijn: resultaten op de korte termijn zijn vaak het fijnst. Je bent wel bereid om je gedrag aan te passen, als het je ook maar iets oplevert. En niet pas over vijf jaar, of voor de volgende generatie – nee, nu, als het even kan.

Gelukkig is er een duidelijk effect van energie besparen, want je bespaart namelijk ook geld. Niet te lang het water laten doorlopen, beter op de koelkastdeur letten en natuurlijk niet in een ongebruikte kamer alle lampen en apparatuur laten aanstaan.

Het lijken kleine dingen, maar je zal maandelijks merken dat het een heel verschil maakt op het einde van het jaar wanneer je de energierekening ontvangt. Zonnepanelen helpen goed bij energie besparen, en verhogen daarnaast ook nog eens de waarde van je huis. Een goede reden om toch eens over deze investering na te denken.

Terug naar boven


Zuinig met energie betekent beter voor de wereld zorgen

Je hoeft geen klimaatexpert te zijn om je te beseffen dat de aarde flink wordt belast door mensen. Daarom zijn bijvoorbeeld de uitlaatgassen op straat een goede reden om toch maar de fiets te nemen, of om samen met een collega naar je werk te rijden. Zo kan je energie besparen op een hele andere manier – je probeert dat het broeikaseffect tegen te gaan.

Wanneer er minder fossiel brandstoffen vrijkomen, dan gaat de hoeveelheid CO2 ook omlaag. En dat komt de aarde en het milieu alleen maar ten goede. Want hoewel we allemaal van warme zomers en zachte winters houden – het is niet normaal dat de temperatuur al jaren stukken hoger ligt dan normaal in de wintermaanden.

Daarom is het nodig dat wij allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en proberen om bij te dragen aan energie besparen.

Terug naar boven


Werk samen om energiegebruik te veranderen

Verandering is altijd moeilijk als je het alleen moet doen. Moedig daarom je partner, eventuele kinderen, familie en vrienden aan om mee te doen. Zorg ervoor dat er geen onnodig licht brandt in het huis en dat de verwarming niet dagelijks op een te hoge temperatuur staat.

Je kan zelfs een spel maken van energie besparen door deze handelingen bij te houden door je kinderen, en bijvoorbeeld op het einde van de week een beloning aan ze te geven. Ook al is het iets kleins, het motiveert om al op jonge leeftijd bewust om te gaan met het milieu.

Terug naar boven


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter