Wat kan een energiebespaarlening voor jou betekenen?

De beste manier om op de lange termijn geld te besparen is door te investeren. Daarom is het fijn om verschillende opties te hebben waardoor je zelf kan kiezen wat bij jouw levensstijl past. Een energiebespaarlening maakt dit mogelijk voor je.

Als woningeigenaar is dit namelijk een goede manier om jouw maandelijkse rekeningen laag te houden. Maar daarnaast verhoog je ook nog eens een keer de waarde van je woning. Een win-win situatie dus! Wij leggen je precies uit wat dit inhoudt.


Inhoud van dit artikel


Investeren in de duurzaamheid van je woning

Vanaf 2014 is het mogelijk om flink te investeren in een eigen woning. Dat gaat door middel van een lening die wordt verstrekt vanuit het Nationale Energiebespaarfonds. Dat is niet zomaar een onderneming, maar een samenwerkingsverband tussen de Rabobank, de ASN Bank en de Rijksoverheid.

Het komt erop neer dat jij, als huiseigenaar of zelfs Vereniging van Eigenaren (VvE), voor een gunstig tarief geld kunt lenen. Uiteraard moet je dat wel gericht gebruiken om het energieverbruik in huis aan te pakken. Dat is fijn voor jouw wooncomfort en energierekening, maar levert ook een steentje bij aan het milieu.

Terug naar boven


Waarvoor kan je een energiebespaarlening gebruiken?

Momenteel kan je deze lening gebruiken om bepaalde duurzame ingrepen door te voeren in je huis. Ten eerste zijn dat de diverse vormen van isolatie: denk daarbij aan gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of isolerend glas. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een zuinige cv-ketel kiezen of een warmtepomp. Uiteraard zijn er dan ook nog manieren om optimaal gebruik te maken van zonne-energie. Een zonneboiler gebruikt namelijk warmte uit zonlicht om het water voor je huis te verwarmen, wat aardig geld kan schelen.

Daarnaast kan je ook zonnepanelen aanschaffen – maar let op! Je mag maximaal 75% van het geleende bedrag gebruiken om deze panelen aan te schaffen. Zorg er daarom ook voor dat je nog wat eigen geld achter de hand hebt voordat je een offerte aanvraagt.

Terug naar boven


Hoeveel geld kan ik lenen voor duurzame energie?

Het hangt een beetje van de werkzaamheden af hoeveel geld je kan lenen. Gemiddeld ligt dit tussen de 2.500 en 25.000 euro. Als je echt grote ambities hebt en er alles aan wilt doen om je huis zo energiezuinig mogelijk te maken, dan kan dat ook.

Voor een energieneutraal huis, wat heel milieuvriendelijk is, kan je vaak zelfs 50.000 euro lenen om aan de slag te gaan. Denk er wel aan dat het een lening is, dus je betaalt een bepaald rentetarief – maar dat blijft vaststaan. De looptijd van een energiebespaarlening is afhankelijk van het bedrag dat wordt geleend, maar komt gemiddeld uit op 7 á 15 jaar. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om dit te combineren met je spaargeld.

Weet je niet goed wat je kan verbeteren aan jouw huis? Dan kan een energiebespaarlening ook helpen om advies in te huren van een expert. Hij of zij beoordeelt dan jouw huis en schetst je een idee van de mogelijkheden. Ideaal als je graag wilt investeren in duurzame energie en lagere prijzen, maar niet zeker weet waar te beginnen.

Terug naar boven


Infographic energiebespaarlening

Infographic subsidies en leningen particuliere woningeigenaren
Infographic subsidies en leningen particuliere woningeigenaren
Infographic subsidies en leningen VvE
Infographic subsidies en leningen VvE

infographics door www.energiebespaarlening.nl

Terug naar boven


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter